2016. dec 19.

És akkor végre elmentem sportorvoshoz

írta: Egyszerűen csak futok
És akkor végre elmentem sportorvoshoz

Idén lesz három éve, hogy megjelent a sport az életemben, és lassan két éve, hogy kóstolgatom a hosszabb távokat.

Futás a dokihoz

Két évvel ezelőtt enyhe ujjdagadás miatt vettem részt egy részletes kivizsgáláson, amire nem túl jó szájízzel emlékszem vissza. Egy nagyobb laborvizsgálatot követően a házi orvosom helyettese telefonon közölte velem, hogy - idézem - :szétesőben vannak az izmaim, és lassú haldoklás megy végbe a testemben. Minderre a magas ck eredményemből következtetett. Majd kaptam részletes kioktatást és minősítést arról, hogy milyen veszélyes sport az ultrázás, amit természetesen a belgyógyász is megerősített kezében szorongatva a többoldalas negatív belgyógyászati vizsgálatról szóló eredményeimet.

Végül a kardiológusom, aki maga is foglalkozott sportolókkal nyugtatott meg, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és az egy hét múlva megismételt vizsgálatok már teljesen rendben voltak. Én meg egyszerűen újra kellett gondoljak pár dolgot a keresztedzésekről és a pihenésről.

Virág, tesztelnél?

Néhány héttel ezelőtt kaptam egy felkérést, hogy kipróbálnám-e a nemrégiben nyílt Sportorvosi Központ teljesítménylaborjának szolgáltatásait. Mivel két éve nem voltam orvosnál, és pont jókor talált meg a felkérés, hiszen hetek óta nagyon rossz formában voltam, ezért azonnal igent mondtam.

getdata.jpg

A Sportorvosi Központról

A Sportorvosi Központ bemutatkozója szerint egy olyan egészségügyi bázis, amely egy helyen teszi elérhetővé az összes szakorvosi és sportszakmai támogatást, amelyre a sportolónak szüksége lehet. Kiemelt szakterületünk a sportrehabilitáció és a teljesítménymaximalizálás.

A szakorvosi támogatás szakértelmét a legmodernebb technológiával felszerelt teljesítménydiagnosztikai labor teszi teljessé, ahol rendelkezésre áll futószalagos spiroergométer a hagyományos aerob-anaerob küszöb felmérésére, illetve Monark típusú szobakerékpáros és kar- spiroergométer, amelyekkel speciálisan mérhető az anaerob kapacitás.

Szakorvosaik között  találhatsz sportorvost,traumatológus szakorvost, kardiológust, gyógytornászt, rehabilitációs edzőt és sportdietetikust is.

Szolgáltatásaik igen széles kört ölelnek fel, hiszen élsportolók, amatőr -és félprofi sportolók ugyanúgy fordulhatnak hozzájuk, mint utánpótlás és senior sportolók.

Az első nap: kardiológia - dr. Vaskó Péter

A Széna tértől pár percre található Sportorvosi Diagnosztikai Központ egy régi bérház udvarán, egy nagyon szépen felújított, barátságos helyen várja a pácienseket.

15645019_1198821236876256_1188727730_n.jpg

A vezető asszisztenssel, Janicsek Zsuzsával részletesen megbeszéltük a rám váró vizsgálatokat, miközben kitöltöttem néhány adminisztrációs papírt.

Mit mondhatnék?

Nálam nagyobb parás nincs az egészségügyben. Az elmúlt 12 évben több száz (de lehet, hogy ezer) egészségügyi cikket írtam, így nagyjából az állatorvosi ló esete vagyok. Nincs olyan betegség, amit ne diagnosztizáltam volna magamon.

recepcio.jpg

Már a nyugalmi ekg előtt úgy éreztem, súlyos szívbeteg vagyok.

Zsuzsa és a doktor úr azonban olyan nyugodtan, kedvesen kérdeztek, beszélgettek velem, hogy sikeresen elterelték az összes aggodalmaskodásomat, ami a fejemben volt.

Először tehát részletes kardiológiai vizsgálatra került sor, melyet dr. Vaskó Péter kardiológus végzett el. A vizsgálat előtt kikérdezett korábbi panaszokról (nincsenek szerencsére) illetve korábbi vizsgálatokról.

A nyugalmi EKG vizsgálatot követően, a szív ultrahangra került a sor, amit a doktor úr a képernyőn is megmutatott és részletesen szemléltetett.

A vizsgálat nem jár különösebb macerával: felfekszel a vizsgálóasztalra meztelen felső testtel (a bokáidat is szabaddá kell tenni), aztán felpakolják rád az elektródákat és kezdődhet a móka. Nem fáj, nem kell semmit csinálnod.

Az EKG (elektrokardiográfia) a sportorvosi gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás. A szív munkaizomzatának elektromos aktivitását mutatja, ezen keresztül a szív működését van lehetőség megfigyelni különböző fázisaiban, és segítségével fény derülhet a szívritmuszavarokra illetve különféle betegségekre (pl.szívizomkárosodás, extraszisztolé -soron kívüli szívütés-.szívbillentyű rendellenesség stb.).

A szív uh megnyugtató eredménnyel zárult. A diagnózisban egy mondat keltette fel a figyelmemet: ."A mitrális areában kis mezosystoles klick" sejthető- olvasható az eredményeimben. Hogy ez mit jelent pontosan?

Dr. Matusovics Andrea sportorvostól másnap megtudtam, hogy ez egy nagyon gyakori anatómiai elváltozás az ún. mitrális prolapszus, ami többnyire egy jóindulatú betegség. Lényegében azt jelenti, hogy „A bal szívfélben, a bal pitvar-kamra határán levő kéthegyű billentyű egyik vagy mindkét vitorlája, a bal kamra összehúzódásakor, a billentyű záródás kapcsán különböző mértékben „átesik” a pitvar felé egy rövid időre, majd visszazár. A zárási rendellenesség idején kevesebb vagy több vér visszafolyása lehetséges (Forrás itt)

Főleg nőkben fordul elő. Ennek a hallgatózási lelete a mitrális areában lévő mezosystolés klick. Ha nem jár tünetekkel és nincs billentyű elégtelenség a háttérben, akkor csak ellenőrzést igényel évente. Főleg vékony nőkben jellemző, és nem ad semmiféle aggodalomra okot.

A második nap: labor  és teljesítménydiagnosztika- dr. Matusovics Andrea

 

Minő véletlen...enyhe izgalommal érkeztem a második nap vizsgálataira.

A vizsgálatok előtt két, igen részletes kérdőívet kellett kitöltenem, ami feltérképezte a legfontosabb tudnivalókat az egészségi állapotommal kapcsolatban.

Korábbi betegségek, műtétek, korábbi gyógyszerek, az étkezésem jellemzése, étrend-kiegészítők használata, családi betegségek, sport-szokásaimmal kapcsolatos kérdések. A kérdőív olyan aprólékos részletekre is kitért, hogy mivel megyek haza, rosszullét esetén hány perces közelségben van tőlünk a mentő, és ki felügyel az otthonunkban.

Tulajdonképpen itt döbbentem rá, hogy tényleg komoly dologról van szó, és ezt a későbbiekben megerősítette Matusovics doktornő is.

A második nap egy laborvizsgálattal indult, amire természetesen éhgyomorral kellett érkeznem.

 

Milyen paramétereket vizsgálnak egy sportorvosi labor során?

A laborvizsgálatokon elsősorban a vérképet és a vér- és vizeletkémiai paraméterek mérését kell érteni. A plazma karbamid-, kreatinin-, bilirubin-, húgysav-koncentráció, (a CK-, LDH-, ASAT-, ALAT-, ALP-aktivitás, a leukocytaszám, myoglobin szint) vizsgálatára van szükség, valamint a gyulladásos paraméterek és a minőségi vérkép ellenőrzésére. Ami meglepő volt számomra, az a hormonális státusz vizsgálata.

A vérvételnél Eperjesi Renáta asszisztens segített, aki ezen a napon nagyon sokszor tett tanúbizonyságot arról, hogy a szorongás-szintet mennyire csökkentheti az egészségügyben dolgozó empatikus munkatárs.

A vérkép tényleg egy olyan tükör, amely nagyon sok információt ad az állapotodról. A vizsgálatra igen kimerült állapotban érkeztem, a teljesítményem is lejtmenetnek indult. A vizsgálatot megelőző 2-3 hétben gyakorlatilag alvászavarokkal küszködtem, rengeteget fájt a fejem és újult erővel keresett meg régi jóbarátom: a téli depresszió és pánik.

 

Mit mutatott a vérképem?

A laboreredmények alapján sürgős vas-szint rendezést javasolt Matusovics doktornő. „Vas-folsav pótlás elengedhetetlen, mert már manifeszt anémiát okoz a lelet alapján”

Ennyi.

Megkértem a doktornőt, hogy szedjük össze, milyen tüneteket okozhat a mindennapi életvitelben és a sportban a vashiány. Íme a lista:

  • levertség,
  • gyengeség,
  • sápadtság,
  • fertőzésre nagyobb hajlam,
  • depresszió,
  • teljesítmény csökkenés,
  • hajhullás

Andrea doktornő egy igen szemléletes példával jellemezte a vashiányt: olyan, mint a dominósor, amiben, ha eldől az egyik elem, borítja az egész sort. Nos, ennek a borulásnak lehettem szenvedő alanya a vizsgálatot megelőző hetekben.

 

Teljesítménydiagnosztika csak orvosi felügyelettel!

A vizsgálat előtt elfogyasztottam egy kis müzlit, beöntöttem fél liternyi vizet, aztán pattantam volna a futópadra.

Csakhogy ez nem így megy. Mire futópadra kerültem, majdnem egy óra telt el, hiszen addig átbeszéltük az állapotomat, átestem újabb vizsgálatokon, miközben Andrea bemutatta a labort is pár mondatban.

Dr Matusovics Andrea sportorvos(aneszteziológus és intenzív terapeuta) felügyelte és elemezte a laborban történt vizsgálatokat.

orvosi1.jpg

A sportorvos feladata a sporttevékenység előtti szűrővizsgálatok elvégzése, a biztonságos sportolás érdekében. Abban is különbözik más orvosoktól, hogy elsősorban egészséges embereknek segít a maximumot kihozni magukból.

A teljesítmény diagnosztikai központban  jelenleg futópadon és kerékpáron mérik fel a profi és amatőr sportolók teljesítményét, de - ahogy Andreától megtudtam - hamarosan evezőpad sőt, úszópad is segíteni fogja a munkájukat, ez pedig így egyedülálló lehetőség lesz a sportolók számára.

A doktornőtől azt is nyomatékosította, hogy mennyire fontos, hogy a terheléses vizsgálat során orvosi jelenlét is biztosítva legyen, hiszen ennek a vizsgálatnak komoly kockázatai is lehetnek. Ahogy már említettem, az előzetesen kitöltött űrlapon azt is be kellett jelölnöm, hogy miként jutok haza, és hogy az otthonomban megoldott-e az orvosi ellátás illetve a felügyelet. Andrea hangsúlyozta, hogy meglehetősen szabálytalan és merész az a teljesítmény-élettani felmérés, ahol nem biztosított orvosi jelenlét.

Jómagam sajnos korábban csak olyan kivizsgáláson vettem részt, ahol sportorvossal nem konzultáltam, így a vizsgálatok konklúziója mindenütt ugyan az volt: hagyjam abba futást, és ússzak vagy kerékpározzak. Itt azonnal kiderült, hogy a doktornő, amellett, hogy kifejezetten sportorvoslással foglalkozik, maga is aktívan sportol (azt is megtudtam, hogy a Magyar Evezős Szövetség keretorvosa), és teljesen egy nyelvet beszéltünk a sportos életformával kapcsolatban.

 

Napi fél óra!-ennyi is elég

A napi fél órányi mozgás rendkívül fontos-mindenkinek- vallja a doktornő. Ezt magam is igazolhatom. Amióta futok- az elmúlt három évben- se torokfájásom, se influenzám nem volt, és a gyerekek hazacipelt vírusai sem terítettek le.

Többször is hangsúlyozza, hogy a legveszélyeztetettebbek azonban a középkorú amatőr sportolók, hiszen ők vannak kitéve például különféle kardiovaszkuláris rejtett betegségeknek, amelyekre itt fény derülhet. Ők azok, akik számára akár kockázatos is lehet egy kontrollálatlan sporttevékenység.

„Mi a teljes biztonságra törekszünk. Minden igazolt versenyzőnek van kötelező kardiológiai vizsgálata 18 év alatt 6 hónaponként, 18 év felett pedig évente. Ott adott a vizsgálat.

Az amatőr sportolóknál nincs kötelező vizsgálat. Azt hiszem érthető az óvatosság a hirtelen szívhalál elkerülésének érdekében. Sportorvosként, de eredeti szakvizsgám ( aneszt. és intenzív terápia) alapján is hittel vallom a prevenció elvét, amihez a szűrések járulnak hozzá a legjobb hatásfokkal”-mondta el Andrea.

Ami még nagyon fontos egy teljesítmény diagnosztikai vizsgálatkor az az, hogy valóban a páciens legyen a középpontban, vagyis az eredményei ne tőle függetlenül szülessenek meg, hanem az ő életét, sportolását támogató, segítő információként és támogatóként. Ebben tehát nagyon fontos szerepe van a sportorvosnak.

 

Mérés, szúrás, fújás, cuccolás

Testsúlymérés, testzsírmérés, vérnyomás ellenőrzés- ezekkel a vizsgálatokkal melegítettünk be.

Az egész testben található - a szervek közti és a bőr alatti - zsír réteg.  Legkárosabb zsír a viscerális zsír, mely köznyelven a hasi zsír. Ez csökkentheti a hasi szervek funkcióját. Ez nálam 4%!!!. majdnem elájultam, mikor megtudtam az eredményt. sajnos nálunk szinte mindenki a hasára hízik a családban, és ezzel számtalan egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.

Az ideális testzsír értékek egyébként nemtől és kortól és sportágtól függenek. A számomra ideális tartomány 20-22% között mozog. Az eredmény: 22 % lett. Ettől függetlenül, nem vagyok elégedett. Sőt!

Az izomzat 31,7 %- ezzel kapcsolatban a doktornő az izomtömeg javítására ösztönzött.

Nyugalmi laktátméréssel folytatódott a program, melyet az ujjbegyből vett vércsepp segítségével néztek meg.  Ha voltál már vércukormérésen, akkor ismerős a dolog. Egy apró szúrás, gyors eredmény.

El ne felejtsem: természetesen légzésfunkciós vizsgálat is volt. Ilyet egyszer már csináltam egy nagyobb kivizsgálás alkalmával, így nem volt ismeretlen: orrcsipesz az orra, és egy cső a szájba. Ebbe kell fújni. Először pár nyugodt levegővétel, majd egy hatalmas levegővétel, amit az utolsó szuszig bele kell fújni a pipába. A végkimerülésig.

A tüdőkapacitásom rendben van: 4.3 Liter, az erőltetett kilégzésem: 3.52 Liter

Ezt követően felkerült rám az ekg készülék, és 10 elektróda, amit kis tappancsokkal rögzítettek a testemhez. Alapfelszerlés lett még egy Polar pulzusmérőöv is.

 

Irány a futópad és randi Bruce-szal!

Végül a futópadon felkerült az arcomra a rettegett maszk, ami korántsem volt olyan ijesztő viselet, mint amennyire féltem tőle. Puha, rugalmas anyag, könnyen lehet benne venni a levegőt, némileg izzadtam alatta, de semmi félelmetes nincs benne. Ezen keresztül vizsgálják az oxigén felvételt és a szén-dioxid leadást. Felkerült rám egy hámszerű mellény, amihez egy biztonsági rögzítő kötelet rögzítettek, hogy el ne szálljak a futópadról. Engem ismerve- ez cseppet sem lehetetlen.

orvosi2.jpg

Meglepő, de a teljesítmény diagnosztikai vizsgálatokhoz millió protokoll van. Esetemben az ún. Bruce protokoll mentén történt a vizsgálat. Bruce egy Washingtonban élő szívsebész volt, aki az 1950-es években dolgozta ki módszereit. Ez egy standard protokoll a szív edzettségi állapotára EKG és légzés monitorizálással. A vizsgálat erősödő terhelés mellett monitorozza a légzés és keringés rendszerét. Az általa készített protokoll maximális és submaximális terhelésre készült sportolók és szívbetegségen átesett betegek számára.

Nagyon laza sétával, majd kocogással indult a bemelegítés, amelyet végül kétszer végeztünk el, ugyanis ismét rossz hatással voltam a teljesítménydiagnosztikai eszközökre.

getdata.png

Andrea elmondta, hogy nagyon fontos, hogy ezeket a teszteket ugyanolyan, standard körülmények között végezzék, tehát például azonos napszakban, hőmérsékleti viszonyok között. Így ezek a gépek igen érzékenyek a változó körülményekre.

Egy rövid bemelegítő futást követően újabb laktát-mérésre került sor. Mivel meglepően magasnak (21.8 mmol/l) bizonyult a lakát értékem, így felmerült a kérdés, hogy folytassuk-e a terheléses vizsgálatot. Valóban fáradtabbank érzem magam az elmúlt két-három hétben, és jómagam is tudom, hogy ezt csak regenerációval lehet orvosolni, de ismerem magam, és tudom, hogy nehezebben állok rá a reggeli futásokra. Számomra a futás 10-15 km után kezdődik, sokszor addig tart, míg felveszem a ritmust, és átbillenek a meghalás körüli állapoton. Így úgy döntöttünk, hogy egy amatőr szintre beállított protokoll mentén fogjuk elvégezni a terhelést. Némi beállítást követően ismét a gépen vagyok.

A maszk felkerült, és egy óvatos sétával indult a vizsgálat. Innentől kezdve 3 percenként kapcsolt a gép nagyobb fokozatra, amire mindig időben figyelmeztetnek, hogy fel tudjak készülni.

Egy rövid videó a Sportorvosi Központ Facebook oldaláról, hogy lássátok, miről is van szó (sajnos-ahogy a hosszú haj is sejteti-  a felvételen nem én szereplek):

A jobb kezemnél piros gomb: ha valami gond van, akkor én magam is leállíthatom a vizsgálatot egy mozdulattal. erre azonban nem került sor: lefutom a kötelező vizsgálati időt, így az összfutás 21 perc lett.

Ekkor értem el a maximumot, és a gép automatikusan leállt.

Kicsit furcsa a sok kütyüvel felszerelve tempózni a futópadon, de végül pár perc után megszokom a dolgot, és nem foglalkozom velük.

Ekkor újabb laktátmérés következik, majd 5 perccel később még egy. Ekkor derül ki, hogy milyen gyorsan tud a szervezetem regenerálódni: 23-as értékről 3-ra esik vissza öt perc alatt. Ez jó hír.

A doktornővel a regeneráció fontosságáról beszélgetünk. Ez a laktát érték nem veszélyes, viszont arra is figyelmeztethet, hogy túl van terhelve a szervezetem. Pihenésre van szüksége. Ehhez már a vizsgálat végén javasolja, hogy összeállít egy regenerációs tervet, ami ezt a problémát orvosolja. Ebben a sav-bázis egyensúly fenntartásához szükséges étrend-kiegészítőkre is tanácsokat kaptam.

Azt is elmondta, hogy típus függő a savasodás. Vannak savasodást gátló és savasodást elimináló technikák. Persze az az ideális, ha alig savasodsz és minél később és rendkívül gyorsan regenerálódsz. Hosszútávon nagyon jól jön a gyors regenerálódás, de pl. sprintelőknél ez a szintű savasodás már nem lenne jó.

 

De mit vizsgálnak még rajtad a terheléses vizsgálat során?

A futópadon a terhelést fokozatosan növelik, miközben műszerekkel figyelik a sportoló légzését, pulzusát, illetve mérik a ki- és belégezett oxigén és szén-dioxid mennyiségét. A Spirográfia használatakor lehetővé válik, hogy a sportoló légzésteljesítményét is monitorozzák: az arcra erősített maszknak köszönhetően a kilégzés egy zárt rendszerbe történik, amíg a belégzés a légtérből biztosított. Az eljárás segítségével meghatározható a kilélegzett levegő mennyisége és összetétele, oxigén és szén-dioxid tartalma.

A teszt alatt mért legnagyobb oxigén felvételi érték, a V̇O2 max értéke.

Ez az érték azt mutatja, hogy mennyi a szervezet által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége: vagyis, hogy hány milliliter oxigént szállít és vesz fel a test 1 kilogrammja  percenként (ml/kg/min). Esetemben ez az érték 35.1 ml/kg/min lett, vagyis a teszt szerint átlagosnak mondható. Innen lesz hová fejlődnöm!

A diagnózis szerint a légzőrendszeri mutatóim jól terhelhetőek, érdemes tovább fejlesztenem.

21 percig futottam, és sajnos az edzettségi (de legyünk őszinték...inkább edzetlenségi) állapotom nagyon jól tükröződött az eredményeken. A doktornő elmondta, hogy az adatok alapján jól érzékelhető, hogy egy hosszan tartó kialvatlanság van mögöttem. A maximális sebességemet sem sikerült hatperces alá vinnem.

Az eredmények alapján folytatni kell a kardio-intervall edzések beiktatását, hogy a jelenleg csapnivaló állóképességemet fejleszthessem. Mivel igen részletes táblázatot kaptam a 21 perces futásról, így bízom benne, hogy Márti (aki már régóta segít az edzéseimben) fel tudja használni ezeket az adatokat az edzéseim összerakásakor.

15592164_1198835670208146_1106809249_n_1.jpg

Kapaszkodók, gyakorlati segítség

Az eredményei értékelése mellett egy részletes leírást kaptam azokról a regenerációs elemekről, amelyeket célszerű lenne felhasználnom, illetve azokról az étrend-kiegészítőkről, amelyeket biztonságosan és hatékonyan lehet felhasználnom hobbi sportolóként.

Számtalan új és érdekes információt írt le a regenerációs elemzésben Andrea doktornő.

A sportoló sérülékenysége például a nemalvással fokozódik. Ha pl. 8 órányi alvás helyett valaki csak 6 órát alszik 15 napon át, akkora szív-és érrendszeri állóképesség 11%-kal csökken, ami már a teljesítményt is jelentősen rontja. Ahhoz, hogy újra a régi legyél, ez esetben újabb két hétre van szükséged.

Sajnos esetemben valóban így volt.

Emellett új elemként került a táplálkozási javaslatok közé pl. az L-karnitin használata, amely- ahogy azt már tudtam-, fogyókúrához tökéletesen felesleges, viszont állóképességi jellegű terhelések során koffeinel/és-vagy ch-val kombinálva teljesítménynövelő hatása lehet.

 

Utóhang

Nehéz megálljt parancsolni ennek a posztnak, számtalan érdekes, meglepő információt tud feltárni a szervezetedről egy ilyen jellegű sportorvosi vizsgálat.

Azt gondolom, hogy amatőr futóként, ha korábban nem volt része a sport az életednek, akkor érdemes időnként egy-egy alaposabb sportorvosi vizsgálatnak alávetni magad. Főként -ahogy én is- szép lassan belefutsz a középkorúak világába.

A vizsgálati eredmények elkészülte után személyes konzultáció keretében beszélhetik meg a sportorvossal az érintettek a felmerülő kérdéseket. Ez esetemben sajnos saját időhiányom miatt nem volt megvalósítható, de email-ben megkaptam a részletes vizsgálati eredményeket és javaslatokat, és a további felmerülő kérdésekre is választ kaptam email-en keresztül

 

Jómagam a vaspótlás miatt a múlt héten felkerestem a házi orvosom, aki elküldött egy alapos belgyógyászati kivizsgálásra, és széklet vizsgálatra. Szerencsére, mindegyik negatív eredménnyel zárult. Így -ahogy Andrea is jelezte- nagy valószínűséggel a menstruáció miatt alakulhatott ki ez az állapot.

Korábban már biztattam a futó csajokat, hogy kezdjenek el intimtölcsért használni a futáshoz is, mert ennek az eszköznek a segítségével mérhetővé válik a vérveszteség, és rögtön kaphatsz egy visszacsatolást arról, miért is lehet gond a vassal a szervezetedben.

 Köszönet a Sportorvosi Központnak a lehetőségért és a segítségért, amit munkatársaiktól kaptam!

A képek forrás: a szerző saját felvételei illetve a Sportorvosi Központ weboldala

Szólj hozzá

orvos teljesítmény sportorvos Sportorvosi Központ teljesítmény-diagnosztika